In de spotlights: Domaine Mittnacht-Frères

Domaine Mittnacht-Freres

Op Domaine Mittnacht-Frères slaan vriendelijkheid en finesse de klok, of het nu om de mensen of de wijnen gaat.

We ontmoeten Pauline, Paule, Marc en Pierre tijdens ons bezoek aan het domein op een van de eerste dagen van dit jaar. De ontvangst is hartelijk en gul. We nemen een kijkje in de efficiënt ingerichte kelders, waar eeuwenoud en beproefd hand in hand gaan met nieuw en experimenteel. We vinden er handgemaakte demi-muids uit de 19e eeuw, met elk een eigen inhoudsmaat en elk eigen houtsnijwerk. Maar ook zandstenen amforen, waar onder andere een orange-wine van Gewurztraminer rijpt en een assemblagewijn van Pinot Noir en Syrah.  

Dan de auto in, op weg langs een aantal erg kleine percelen rond Hunawihr. Diverse typische Elzasdruiven als Pinot Blanc, Gewurztraminer, Pinot Noir en Pinot Gris staan aangeplant, sommige op zandstenen bodem, andere op kwarts. Ook de expositie verschilt per wijngaard.
Al deze terroirs maken het mogelijk, dat wijnmaker Pierre en zijn vader Marc een uitgebreid scala aan wijnen kan produceren met elk een geheel eigen karakter. Een flink aantal heeft de Grand Cru status.


Biodynamie

Het 11 hectare tellende domein bestaat sinds 1963. Al ruim 20 jaar wordt er overtuigd biologisch en biodynamisch gewerkt “voor de wijnmakers, voor de druiven en voor de klanten”, aldus Pauline.
Daarmee liepen de Mittnachts destijds voorop, wat hen op de nodige scepsis kwam te staan.  Intussen is de trend doorgezet en volgen meer en meer wijnmakers deze natuurlijke manier van wijn maken.   
“Vandaag de dag zijn we meer dan ooit overtuigd van de juistheid van onze benadering, en we zijn er trots op je wijnen aan te bieden, die uitdrukking geven aan onze terroirs: gul en eerlijk”, zegt de website van het domein erover. Ook wij zijn overtuigd.

Klimaatverandering

De nieuwe ontwikkelingen in de cave en in de wijngaard laten zien hoe Pierre Mittnacht inspeelt op de klimaatverandering, die zich ook in de Elzas onmiskenbaar voordoet. 
Zo experimenteert hij (met advies vanuit Zuid-Amerikaanse experts) met het enten van rieslingranken op de stam van Pinot Gris, nu vooral de zuidelijk gelegen wijngaarden te warm worden voor de Pinot Gris.  
Aan de andere kant maakt de opwarming, dat de Elzas ook voedingsbodem wordt voor andere rode druivenrassen dan de traditioneel aangeplante Pinot Noir. Vooruitlopend op de aanplant van Syrah experimenteert Pierre met de ontwikkeling van een blend van deze druif en de Pinot Noir. 
De Syrah druiven voor deze assemblage zijn vooralsnog afkomstig uit de Rhônevallei, maar kunnen op termijn ook van de eigen wijngaarden worden gebruikt. 
Experimenten als deze vergen jaren alvorens consumenten de resultaten ervan in het glas kunnen proeven.