Een wolk van een recept

Toen we begin deze maand in Angers waren belandden we in een restaurant, waar ze in hoog tempo werden gebakken en opgediend. In soorten en maten, hartig en zoet. We hebben het over “galettes”, heerlijke pannenkoekjes van boekweitmeel.
Het leek ons een mooie match met een wijn uit de buurt, en zo begon het proefkoken met de ooit door Onno Kleyn als “Wolk van een wijn” bestempelde L’Echappée, de 100% Chenin wijn van de hand van Dominique Sirot en Alexis Soulas. Niet helemaal toevallig zijn zij ook de wijnmakers, die we deze maand in de schijnwerpers zetten op de site. Lees de mooie recente nieuwtjes van de makers, en ontkurk zo’n prachtige fles bij de “Gallettes au Lentilles et Coquilles St. Jacques”.

Ingrediënten

(hoofdgerecht, 4 personen)
Voor de Galettes

50 gram boekweitmail en 50 gram bloem

4 eieren

200 ml. halfvolle melk of water

wat zout

1 el boter

Voor de vulling

200 gram linzen

2 wortels, gewassen en in plakjes

zout en peper naar smaak

50 gram versgemalen gruyère

8 coquilles St. Jacques of mantelschelpen

Voor de garnering

peterselie

Bereiden

Doe de beide meelsoorten in een maatbeker. Voeg een scheut van de melk toe en roer er een gladde pasta van. Voeg nu een voor een de eieren toe en roer of mix ze telkens goed door. Leng ten slotte aan met de rest van de melk en breng op smaak met wat zout.

Breng een halve liter water met wat zout aan de kook, was de linzen en doe die in het kokende water. Breng weer aan de kook, zet het vuur zacht en laat de linzen in ca. 30 minuten gaar worden. Giet af en houd warm. Breng tegelijkertijd in een andere pan een laagje water met wat zout aan de kook en kook de wortels er in ca. 15 minuten in zacht. Pureer de wortels en houd ze warm.
Smelt terwijl de linzen en de wortels koken een kwart van de boter in een grote koekenpan en schep er een kwart van het beslag in. Bak de galette aan weerskanten goudbruin en leg op een bord, dat je warm houdt boven de pan met linzen (of in de oven, op 40 graden). Dek de galette wel af met een grote deksel of folie.
Verhit zo nog driemaal wat boter en bak ook de andere 3 galettes en houd ze warm.
Verhit nu dezelfde of een andere koekenpan met een halve boter en bak de coquilles onder voortdurend bewegen 2 tot 3 minuten aan weerszijden goudbruin.

Tijd om op te dienen:

Leg op ieder bord een galette en smeer dun in met de wortelpuree. Leg daarop een schep linzen en bestrooi met kaas. Vouw de galette half dicht en leg op elke galette 2 gebakken coquilles. Bestrooi met wat peterselie en dien op.

Lekker met de L’Echappée van Le Fief Noir.


Geniet!