In de spotlights: Le Fief Noir

Chenin voor oogst

De samenwerking met de wijnmakers van Le Fief Noir, Dominique Sirot en Alexis Soulas, is zo’n zeven jaar geleden gestart, nadat we hun geweldige Loire-wijnen ontdekten op de Millesime Bio. Ze hadden het “Domaine des Chesnaies” nog maar enkele jaren in beheer, en stonden op de rol voor de bio-certificering.
We bezoeken het domein sindsdien bijna jaarlijks, voor uitstapjes naar de wijngaarden, proeverijen en gesprekken over de ontwikkelingen. Intussen is “Domaine des Chesnaies” omgedoopt naar Le Fief Noir, met verwijzing naar de zwarte schilfersteen die veel bodems in hun gebied kleurt.
In 2021 was Dominique bij ons te gast voor ons een fantastisch wijndiner rond zijn wijnen in Den Haag, begin 2023 waren wij te gast in Angers tijdens een van de wijnbeurzen in de stad en tijdens een sfeervolle soirée op initiatief van de wijnmakers.
Daar proefden we twee van hun nieuwe wijnen. In een recent interview met Dominique geeft hij er toelichting op:

Alexis (li) en Dominique

“Net als Mme Bouquet viert Le Fief Noir zijn 10e verjaardag, volgend jaar” aldus Dominique. “Wat een reis waren die 10 jaar! Onderweg hebben we uitgezocht welke relatie we als wijnmakers wilden met de natuur, met de mensen die met ons werken en in ons persoonlijke leven. De balans is altijd subtiel en delicaat en vereist observatie, reactievermogen en veel geduld. Net zoals een wijn.
Met onze aanpak wilden we als wijnmakers steeds beter worden in het identificeren en ontwikkelen van bepaalde zeer specifieke terroirs die we beheren.

Nieuwe terroirs, nieuwe vinificatie, nieuwe wijnen

De eerste resultaten van deze ontwikkeling zijn merkbaar in een nieuwe wijn uit 2022, die is gemaakt met druiven van een magnifiek terroir in Saint Lambert du Lattay: Les Bonnes Blanches. De kwaliteit van dit terroir wordt al sinds de Middeleeuwen onderkend en het is hard op weg een cru voor Anjou Blanc te worden. Het betreft een alluviaal terras dat bestaat uit een laag klei en kwarts die op een basis van leisteen rust. Bonnes Blanches is een koud terroir, gericht op het noorden. Deze ligging is gunstig met de opwarming van de aarde, die de laatste jaren merkbaar is. Klei werkt als een spons en reguleert de tekorten en overvloeden aan water. De wijnstok profiteert hierdoor van een matige maar continue watertoevoer, en dat is een van de belangrijkste kenmerken van grote terroirs. De druiven ontwikkelen zich er laat maar volledig. De druiven zijn geconcentreerd en behouden een mooie zuurgraad waardoor de wijn een perfecte balans kan ontwikkelen.
We hebben de nieuwe wijn Les Bonnes Blanches 2021 12 maanden laten rijpen in grote zandstenen amforen. Zandsteen is een licht poreus materiaal, waardoor kleine hoeveelheden zuurstof bij de wijn kunnen komen. Door deze langzame en gematigde toevoer van zuurstof kan de wijn zijn structuur verfijnen en een intens en complex bouquet ontwikkelen.


Nog een nieuwigheid uit 2022: onze 100% Chenin Petnat. Deze wijn, afkomstig van een terroir van zand en grind op leisteen, is 100% natuurlijk: geen œnologische toevoegingen, geen sulfiet.
De druiven zijn handmatig geoogst in de eerste fase van rijping, om frisheid te behouden. We persen de druiven direct bij aankomst in de kelder. Het verkregen sap begint te fermenteren in vaten en als er nog ongeveer 15 g per liter suiker over is, bottelen we het. De gisten die van nature in het sap aanwezig zijn, maken de gisting in de fles af, waardoor de mousse zicht ontwikkelt. Het resultaat is een frisse, fruitige wijn met een mooie rondeur”.

Druifrijpheid testen

En wat zijn de ontwikkelingen en ideeën voor de komende jaren?

Dominique: “We gaan door met het selecteren van en zoveel mogelijk uitdrukking geven aan de terroirs die we bewerken. We hebben drie andere percelen geïdentificeerd. Ook de druiven daarvan voeden we in een zandstenen amfoor op. We zijn overtuigd van de grootsheid van bepaalde terroirs van Anjou en willen bij de ambachtslieden horen, die het Anjou van morgen bouwen. Vooral door de prachtige match tussen druivenras en terroir die we hier vinden.

Inheemse druiven

Het is ook de zoektocht naar deze match die ons drijft om de inheemse druivensoorten van Anjou te promoten. Daarom zijn we van plan om de komende drie jaar uitsluitend lokale rode druivensoorten te planten: Pineau d’Aunis en Grolleau. Deze twee soorten maken het met name mogelijk om de druiven volledig te laten rijpen zonder dat het alcoholgehalte te hoog wordt, en tegelijkertijd complexe, fijne en delicate wijnen te maken.

We willen ook onze landbouwkundige en œnologische praktijken blijven verbeteren. We gaan daarom steeds meer over op nieuwe werkwijzen die verband houden met de maankalender, de biodynamie en respectvoller bodembeheer, zoals zaaien van haver tussen de rijen”.

In aantocht

Les Bonnes Blanches 2021 en Petnat 2022 zijn intussen aangekomen in Den Haag. Net zoals de (rode) Cocagne 2022, en de nieuwe jaargang Nouvelles Confidences Coteaux du Layon, nog zo’n parel uit de handen van deze wijnmakers.