Gastronomische lente van start

Welke kalender je ook volgt, de astronomische, de meteorologische of de gastronomische: de lente is begonnen. We wagen ons dus deze maand weer aan een recept voor een salade. Een salade die een mooie match vormt voor de maandwijn, een “blanc de noirs” van Clos de la Molénie. Kim en Sylvain Destrieux houden van vernieuwing, en maakten vorig jaar met deze wijn van de nood een deugd.
Door de weersomstandigheden was de oogst van de Sauvignon Blanc marginaal, dus gebruikten ze een rode druif – de Cabernet Sauvignon – voor een witte wijn. Ze lieten het sap rijpen in een terracotta amfoor. Het resultaat is een bijzonder subtiele wijn, die vraagt om een gerechtje met zachte smaken.

Et voila!


Salade met witte bonen, kipstuckjes en krokante uitjes

Ingrediënten:

(hoofdgerecht, 2 personen)

2 ons wilde spinazie

1 handje rucola

50 gram gedroogde witte bonen

175 gram vegetarische kipstuckjes

1/2 blokje groentenbouillon

1 grote ui

1/2 rode ui in zeer smalle ringen

olijfolie om in te bakken

voor de dressing:

olijfolie extra vierge

sap van 1/4 citroen

zout en peper naar smaak

Bereiden

Zet de witte bonen de avond tevoren onder flink wat water. Giet ze op de dag van bereiding af, spoel ze schoon en zet ze weer net onder water op het vuur, met het halve bouillonblokje. Laat ca 40 minuten koken totdat de boontjes gaar zijn, giet af en houd warm.
Snipper intussen de ui, verhit een goede scheut olijfolie in een koekenpan en fruit de uitjes hier 10 minuten in. Voeg dan de kipstuckjes toe en roerbak goed totdat de “kip” begint te kleuren. Zet het vuur zacht en laat onder af en toe roeren doorbakken, totdat de kip en de uitjes krokant beginnen te worden. Zet het vuur onder de koekenpan uit.
Was en snijd de spinazie en verdeel deze over de borden. Verdeel er ook wat rucola over. Schep dan op beide borden wat van de bonen en tot slot van het kip-uienmengsel. Maak een dressing van de extra vierge olijfolie met het citroensap en eventueel zout en peper en sprenkel deze gul over de salade. Garneer tot slot met zeer dunne ringen van de rode ui.