In de spotlights: Clos de la Molénie

Vorig jaar bezochten we met een groep wijnliefhebbers het domein van wijnmakerskoppel Sylvain en Kim Destrieux voor een leerzame en gezellige dag in de Merlot-wijngaard naast hun huis en cave. Sylvain en Kim zijn eigenaar van een 20 hectare tellend domein in Ruch, een domein dat eerder van Sylvain’s ouders was en op een half uur rijden van St. Emillion ligt.

Van de 20 hectare hebben ze een deel zelf in beheer, een groter deel is in beheer bij andere wijnmakers.
Op gemengd aangeplante wijngaarden groeien hier – naast Merlot- ook Sauvignon Blanc, Cabernet Franc, Malbec, Cabernet Sauvignon, Castets, Petit Manseng en Semillon.

De drive van Sylvain en Kim

Voor Sylvain en Kim is biodynamisch werken met respect voor de natuur vanzelfsprekend. Hun wijnen zijn al sinds 2017 biodynamisch gecertificeerd door Demeter. Ze investeren veel tijd en energie in de biodiversiteit in en rond de wijngaarden. Zo planten ze diverse gewassen aan ter versterking daarvan, bijvoorbeeld de veldboon.

We vroegen hen wat hen drijft als wijnmakers, en wat ze nastreven.
“Het is voor ons erg belangrijk om te werken met loyaliteit aan de natuur, de wijnstokken en de consumenten van onze wijnen. We willen blij zijn met de wijnen die we maken”, aldus de wijnmakers.
“Het biologisch en biodynamisch wijn maken zitten in de lift in Frankrijk, de Bordeaux blijft op dat punt enigszins achter bij andere regio’s. Maar we zien wel, dat wijndrinkers steeds meer naar de biologische en biodynamische labels kijken.”

Vernieuwing slaat de klok.

“We zijn van plan nieuwe manieren van wijnmaken te blijven uitproberen, zoals we dat ieder jaar doen. Daarnaast zijn we bezig met het maken een ecologisch dak op onze cave. Ook blijven we bomen planten in de wijngaarden. Dit doen we al 10 jaar zo”.

Professionele waardering

De eerste jaargang van de rode en witte Bordeaux vielen al op bij internationale wijnexperts als James Suckling (92/100 punten). Dit voorjaar gaf Perswijn maar liefst 5 sterren voor de rode Bordeaux, terwijl de Clos de la Molénie Tartas (wit) en de rode Bordeaux Supérieur “Michelot” 4,5 ster toegekend kregen.

Wijnen van Clos de la Molénie

We hebben voor april de “Blanc de Noirs” (witte wijn van blauwe druiven) van Clos de la Molénie in te etalage gezet, de Pas de la Colline Blanc Intégral. De wijn is gerijpt in een de terracotta amforen waar de cave rijk aan is.
Andere biodynamische witte wijnen van hun hand zijn de 100% Sauvignon Blanc wijnen Bordeaux Blanc en Tartas en de 100% Semillon dessertwijn Pas de la Colline Liquoreux. Hun orange wine Pas de la Colline Orange is ook heerlijk. Uit de rode serie van het domein zijn de Bordeaux Rouge, de Bordeaux Rouge Supérieur Michelot en de Pas de la Colline Rouge bij ons te koop.