In de spotlights: Domaine du Grès Vaillant

Vaten Pinot Noir van Domaine du Grès Vaillant

Sinds zeven jaar zwaaien voormalige Parijzenaars Aigline de Causans en Laurent Maffeis de scepter over een bijzonder domein aan de voet van de Franse Pyreneeën. Van het tientallen hectare tellende domein gebruiken ze er maar zeven om de druiven te telen voor hun biologische wijnen.
Ze hebben een indrukwekkend portfolio opgebouwd, van een mousserende Blanquette de Limoux, een witte en een orange wine van de regionale Mauzac druif tot en met een serie rode cepagewijnen van de Merlot, Cabernet Sauvignon en Pinot Noir.

Opstarten met tegenwind

In de opbouw van het wijndomein op deze unieke plek zochten Aigline en Laurent een leven, waarin ze dichtbij de natuur staan. De keuze voor het maken van biologische wijnen lag voor de hand, en het gebruik van chemische toevoegingen in de wijnen ligt een stuk lager dan zelfs binnen de biologische richtlijnen is toegestaan. Een belangrijke rol in het werk op het domein is weggelegd voor de drie trekpaarden, die bij allerlei werkzaamheden helpen.

COVID en klimaatuitdagingen

Het wijnmakerskoppel had de wind niet mee. Zo werden zowel de verkoop van de wijnen als het plan om de oude cave (het meest rechtse gebouw op de foto onderaan de pagina) te vernieuwen beide behoorlijk gedwarsboomd door de komst van COVID. Ook In Frankrijk sloot de horeca, wat de vraag drukte. En personeel voor de verbouwingswerkzaamheden bleef een tijd lang thuis.

Nu COVID achter de rug lijkt groeien de uitdagingen van de klimatologische veranderingen.
Net als veel andere wijnmakers speelt de droogte de ontwikkeling van de druiven parten. Daarnaast zorgen de extreem hoge temperaturen in de zomer in dit gebied voor extreem hoge suikerrijpheid van de druiven, wat vervolgens weer resulteert in hoge alcoholpercentages. Bij wijnmakers in de buurt bereikt de Merlot het port-achtige alcoholpercentage van 17%.
Dit willen Laurent en Aigline voorkomen. Een van de grote uitdagingen is daarom de druiven te oogsten op een moment, dat de balans tussen de fenologische rijpheid (bitters en tannines) en de suikerrijpheid optimaal is. Te vroeg oogsten zou onrijpe druiven geven, maar te laat oogsten een te hoog suiker- (en dus alcohol)percentage.

Bovenverdieping van de vernieuwde cave

De nieuwe cave

Tijdens ons bezoek in april zijn de vernieuwingen in de cave vergevorderd.
We komen binnen op de 1e verdieping van de cave, waar de voorraden staan opgeslagen. In de vloer zijn luiken gemaakt, waar de rode druiven door worden gestort, zodat ze terechtkomen in de roestvrijstalen tanks eronder.

Op de onderste verdieping van de cave zijn de oude betonnen cuves nog zichtbaar, waar de voorgangers van Aigline en Laurent tot en met de jaren 80 honderden hectoliters wijn lieten rijpen. Voor Domaine du Grès Vaillant zijn ze niet bruikbaar. De missie van deze wijnmakers is om op een kleinschalig bedrijf ambachtelijke wijnen te maken, met alle zorg en aandacht die daarbij komt kijken. Van handmatige pluk van de druiven tot het per vat nauwkeurig assembleren van de wijnen.

Alle wijnen van het domein rijpen -na de fermentatie in roestvrijstalen tanks- in kleine eiken vaten. Sommige van deze vaten zijn nieuw, andere zijn al een of twee maal eerder gebruikt.

We proeven de aankomende jaargang van Les Chênes, de droge witte wijn van de Mauzac druif: veelbelovend.
Naast Mauzac (het grootste deel) is er Chardonnay, Merlot, Cabernet Sauvignon en Pinot Noir.
De wijnmakers volgen de rijping op vat van dag tot dag. Ze nemen telkens monsters en proeven tot het optimale moment van botteling. Dat kijkt net zo nauw als de keuze voor het moment van oogsten. Van de ene op de andere dag kan de wijn op het vat “over de datum” raken en z’n mooie aroma’s verliezen door onduidelijke oorzaken.

We prijzen de eerdere jaargangen wijnen van Domaine du Grès Vaillant uit volle overtuiging aan, want op Domaine du Grès Vaillant worden mooie, zuivere, stabiele wijnen gemaakt. In ons assortiment vind je de Blanquette de Limoux Mauzac Brut Nature, de witte Les Chênes (Mauzac) La Roche (Chardonnay), Les Gravettes (Sauvignon Blanc), de rosé La Petite Cabane (Merlot/Cabernet Sauvignon) en de rode Les Abeilles (Merlot), La Cabane (Merlot/Cabernet Sauvignon) en Le Pin (Pinot Noir).

Intussen kijken we ook weer uit naar de nieuwe jaargangen. Tien tegen een, dat ook deze weer hoge ogen gaan gooien bij consumenten en vakpers.

Domaine du Grès Vaillant