In de spotlights: Domaine Alloïs

We bezoeken het domein op een zonovergoten dag in mei. De wijngaarden liggen verspreid
over de heuvels van de Ventoux. Er staan allerlei druiven: van oude Grénache tot jonge
Mourvedre, en van Ugni Blanc tot Vermentino, Roussanne en Marsanne.
De wijngaarden worden afgewisseld met bosschages, een veld met Muscat tafeldruiven
van Busi’s oom en velden met andere gewassen.
Veel microklimaten op een betrekkelijk klein gebied rond het buurtschap “Le Boisset”.
Hier woont de familie Busi sinds 3 generaties, en veel familieleden werken mee in het bedrijf.

Hard werken is het, voor een gepassioneerde wijnmaker als Busi. Hard werken om het bedrijf op te bouwen volgens zijn filosofie, de wijnen te maken die hij wil, en passant het hoofd te bieden
aan de klimatologische uitdagingen. Hiervan is de grote droogte de belangrijkste.
De droogte heeft er vorig jaar toe geleid, dat de oogst van de rode druiven beperkt was.
De fermentatie is nog steeds niet afgerond, en er is kans, dat de druiven van de 2023-oogst
nodig zijn om deze fermentatie de doorslaggevende impuls te geven, zodat van de oogst
van 2022 nog wijn kan worden gemaakt. Dit is niet eerder gebeurd zolang Busi wijnmaker is.

Verrassingen in de cave

We kijken rond in het eerste deel van de cave. Er staan hoge roestvrijstalen tanks, waar alle druiven – soort voor soort- de fermentatie ondergaan. Net als bij Domaine du Grès Vaillant wordt gebruik gemaakt van de zwaartekracht om de druiven te kneuzen: ze worden via een opening in de vloer op de bovengelegen verdieping in de tank gestort. Ook het scheiden van sap en modderresten gebeurt in deze tanks.

Na deze fase gaan de druiven naar het tweede deel van de cave, waar ze ook weer per soort rijpen, sommige in roestvrijstaal, andere ronde terracotta vaten en weer andere in grote hoge betonnen cuves met een conische vorm

We stellen allerlei vragen over de werking van de ronde en conische vaten. Busi’s antwoorden zijn nuchter: “ik weet het ook niet precies, je kunt niet in de vaten kijken tijdens het rijpingsproces, maar ik vermoed dat de extractie van de smaak- en kleurstoffen die in de schillen aanwezig zijn een impuls krijgen in vaten van deze vorm. Doorslaggevend is de smaak: ik proef, en merk dat de wijn beter wordt in dit type vaten”.

We proeven Marsanne uit het vat. Omdat de wijn naar Busi’s smaak eerder te zwaar was heeft hij bij deze jaargang geëxperimenteerd met reiniging van het vat door zeewater.  Het resultaat is verrassend mooi: de wijn heeft -naast mooi fruit- ook heerlijke frisheid en mineraliteit. Het zal niet lang meer duren voor de wijn geassembleerd en gebotteld wordt.

In het proeflokaal proeven we een uitgebreide serie wit, rosé en rood, zowel van de hand van François als van zijn vrouw Hélène. Zij maakt brengt sinds 2018 onder eigen merk een aantal mono-cépagewijnen uit van druiven, die afkomstig zijn van eigen percelen rond de cave.
Hélène heeft een eigen “wijnenlijn” en werkt daarnaast mee op Domaine Alloïs. Zo organiseert zij in de oogsttijd al het werk in de cave, terwijl Busi de leiding heeft over het werk in de wijngaarden.

Tijdens ons bezoek proeft ook een journalist van Bettane et Dessauve (gerenommeerde Franse wijncritici) de wijnen mee. We gunnen Busi, dat zijn recensie net zo lovend zal zijn als de recente publicaties van zijn Nederlandse collega’s en van James Suckling (Wine Spectator).

Biodynamie

We vragen François nog waarom hij heeft ervoor heeft gekozen om biodynamisch te werken op zijn domein. Zijn antwoord is kort en eenvoudig: “het geeft betere, lekkerdere wijnen”.  

Wij zijn blij Busi en zijn wijnen te hebben leren kennen, en hebben de witte Infiniment Blanc en Terre d’Alleuils, de Infiniment Rosé, de rode Otentic en Terre d’Ailleuils en de orange wine Phénomène in ons assortiment opgenomen.