In de spotlights: Château Les Eydins

Langzaam (te langzaam) maar zeker wint het marktsegment aan biologische wijnen in Frankrijk terrein.  Soms twijfel je aan de drijfveren van nieuwe wijnmakers, die je ontmoet: geven marketingmotieven de doorslag, of gaat het echt om de natuur en de kwaliteit van de wijn? 
Bij Serge Seignon twijfelen we niet. 

Tien jaar en meer

We importeren de wijnen van deze markante wijnmaker al sinds 2013, het jaar waarin we startten. En in de jaren ervoor bezochten we het domein al meermalen. We proefden en kochten en transporteerden naar Nederland. Gewoon, als particuliere consumenten. Razend enthousiaste consumenten, wel te verstaan. Want alle wijnen van de hand van Seignon zijn karaktervol en goed. Of dat ook te maken heeft met de paradijselijke plek waar ze worden gemaakt weten we niet. Feit is, dat de ligging van de wijngaarden schilderachtig mooi is. Vast geen toeval, dat de film “A Good Year” (kijken die film!) op een steenworp hiervandaan is opgenomen. 
Voor ons staat wel vast, dat het te maken heeft met zijn kunde om – jaar na jaar- stabiele, karaktervolle en heerlijke wijnen te maken. Niet voor niets staan zowel zijn witte Inspiration als de L’Ouvière Rosé al jaren in de “bestsellerlijsten” van onze cave.  

Biologisch


Tijdens de opnames voor een wijnmakersportret in 2016 vertelde Serge ons waarom hij biologisch werkt:

“Als kind ging ik in de vakanties met mijn vader mee op de trekker, om hem te helpen op zijn bedrijf. Toen nog een gemengd bedrijf, met groenten, fruit en wijndruiven.  Ik werd ziek van de chemicaliën, die gebruikt werden. Verder had ik een buurman, die al 30 jaar biologisch werkte, en ik vond zijn wijnen heerlijk.  Vanaf het moment, dat ik me zelfstandig vestigde als wijnmaker koos ik ervoor te werken met kleine opbrengsten. Zo was biologisch werken logisch. Beter voor mezelf en voor de klanten”. 
De conversie naar biologisch werken werd voorbereid vanaf het moment dat Seignon het bedrijf overnam van zijn vader. Sinds 2000 zijn al zijn wijnen biologisch gecertificeerd.

Nuchtere vakman

De kwaliteit blijft constant, hoewel de omstandigheden veranderen. 
Soms praten we met Serge over de talloze wijnmakers, die nogal eens in zak en as zitten over tegenvallende oogsten en de gevolgen van de klimaatverandering. Die gevolgen raken hem ook. Zo viel er in de afgelopen winter maar 145 mm regen, en het jaar ervoor 300, waar dit gewoonlijk 500 mm is. Het leidt tot een flink lagere productie.
Seignon reageert er nuchter op: “Ach ja, soms valt het mee, soms valt het tegen. Dat hoort erbij”. 

Wijnfilmpjes

Twee jaar geleden nog namen we een serie korte video’s op in de cave van het domein. De wijnmaker licht er persoonlijk in toe hoe hij de twee witte wijnen en de rosé in ons assortiment maakt en wat goede wijn-spijssuggesties zijn.  

Je vindt in ons assortiment de witte Inspiration en L’Ouvière Blanc, de L’Ouvière Rosé (maandwijn !), de rode L’OuvièreCuvée des Consuls en K a Part