In de spotlights: Vins Nicolas Maillet

Nicolas Maillet

In de prachtige heuvels van de Zuid-Bourgogne ligt het dorpje Verzé. Het ligt vlakbij de stad Mâcon, de stad die de naam geeft aan de streek, de Mâconnais. Hier worden met name witte wijnen gemaakt. Van de Chardonnay druif, de enige toegestane witte druif voor witte wijnen in de Mâcon. Het kleinere aandeel rode wijnen komt van de Gamay (bekend van de Beaujolais) of de Pinot Noir.  De meeste wijngaarden liggen tussen de beide heuvelruggen, die van noord naar zuid door de regio lopen. Het klimaat begint hier al wat te veranderen t.o.v. de noordelijker gelegen delen van de Bourgogne. Zo’n 43 dorpen verlenen hun naam aan een (witte) wijn die door het al wat warmere klimaat gekenmerkt worden door een mooie balans tussen het voor Bourgogne-wit kenmerkende citrus fuit en tropische tonen en een vollere body.

Nicolas Maillet

In Verzé vinden we de wijngaarden van Nicolas Maillet. Hij is de vierde generatie, die wijn maakt van de druiven van het domein. Maillet wilde een goede opleiding voor hij het domein van zijn vader overnam, en alzo geschiedde: hij behaalde diploma als landbouwkundig ingenieur en oenoloog in Frankrijk en deed vervolgens internationaal praktijkervaring op door op wijngaarden in o.a. de VS, Argentinië, Spanje.

Na overname van de 3,5 hectare van zijn vader voegde hij er zelf nog eens 3,5 hectare aan toe, zodat het domein nu 7 hectare telt. Maillet werkt biologisch en biodynamisch, en plukt alle druiven met de hand. Hij zoekt een frisse stijl met zijn wijnen. De witte wijnen rijpen gedurende ongeveer 9 maanden op de eigen gisten in roestvrijstalen tanks.

De meeste van zijn witte wijnen komen van de appellation Mâcon Verzé of Mâcon Igé. De verschillende expositie van de wijngaarden in deze appellations proef je terug in de wijnen. De oostwaarts gerichte wijngaarden van Mâcon Verzé geven frisse wijnen met minerale tonen. De westwaarts gerichte wijngaarden van Mâcon Igé geven rondere wijnen, dankzij de namiddagzon.

In dit filmpje vertelt de wijnmaker zelf over het karakter van Verzé-wijnen:

Nieuw

Vorig jaar hebben Maillet en zijn partner Aline Reis samen met 2 bevriende wijnmakerskoppels iets nieuws op de markt gebracht: de wijn Melting Potes. Deze wijn is gemaakt van de Savagnin druif, een druif die gewoonlijk wordt gebruikt voor het maken van Vin Jaune in de Jura.

Ieder wijnmakerspaar heeft in 2017 een klein perceel met deze druiven aangeplant. De wijnmakers hebben het sap van de drie percelen en twee oogstjaren geblend, en hebben dit vervolgens laten rijpen in een roestvrijstalen tank. Het resultaat is een bijzonder originele, heerlijk fruitige wijn.  

We zijn er blij mee de wijnen van Nicolas Maillet al sinds een aantal jaren te mogen voeren, en sturen de wijnen met regelmaat en succes in naar Perswijn. Harold Hamersma heeft vorig jaar nog een 9 gegeven aan de Mâcon Verzé.

Naast de Melting Potes en de Mâcon Verzé zijn ook de Mâcon Igé en de Mâcon Verzé Chemin Blanc bij ons verkrijgbaar.  

Kennis maken met 3 van deze wijnen? Bestel de wijnmakersbox van augustus.