In de spotlights: Domaine Vordy

Deze zomer hadden we vanaf het terras van onze Chambre d’Hôtes in Minerve uitzicht op de wijngaarden van de Vordy’s, een bijzonder beeld. Kale rotsen afgewisseld met oude bomen en percelen met wijnranken, sommige al meer dan honderd jaar oud.
Het Katharenstadje, nu Unesco werelderfgoed, en het omliggende gebied kent een eeuwenoude, soms bloederige geschiedenis.

Vandaag de dag is Didier Vordy de burgervader van Minerve. Dezelfde Didier Vordy die een aantal jaren geleden nog de scepter zwaaide over het familiedomein. Intussen heeft zoon Thibaut de leiding van het domein van hem overgenomen.

Familiedomein? Familiedomein!

In de periode dat Thibaut zich aan het inwerken was als “bedrijfsleider” diende zich de unieke gelegenheid aan om ook het naastgelegen domein over te nemen. Het was min of meer een non-keuze: zou iemand anders dat domein kopen, dan bestond het risico op een niet-biologisch werkende buur, met alle gevolgen van dien voor de natuurvriendelijke manier waarop de Vordy’s van oudsher werken. Dat risico wilde de familie vermijden, maar de overname was een enorme operatie. Zo was de support van Didier en zijn vrouw Hélène in deze begintijd onmisbaar voor Justine en Thibaut.
Nog steeds zijn beiden op de achtergrond (en soms niet alleen op de achtergrond) actief in het domein.
Ook Thibaut’s grootvader heeft nog steeds invloed op de manier van werken. Zo is tijdens het afgelopen jaar een door hem gebezigde natuurlijke bestrijdingswijze tegen de meeldauw met succes weer ter hand genomen.
Intussen loopt de volgende generatie zich warm: wie het domein volgt op facebook (aanbevolen!) ziet regelmatig foto’s langskomen van de kinderen van Justine en Thibaut en van diens zus, als ze de wijnmaker assisteren bij zijn werk.

Modernisering

Thibaut laat zich lang niet alleen inspireren door oude gebruiken, hij zet ook vernieuwingen door in de manier waarop wijn wordt gemaakt op het domein. Hij houdt van een wat lichtere stijl van wijnmaken dan zijn ouders, en heeft daarom bijvoorbeeld de manier van rosé maken veranderd. Werd de rosé eerder door “bloeden” gemaakt, tegenwoordig perst Thibaut een deel van de druiven direct na de oogst. Het geeft een wat elegantere wijn.

Olijfolie

Onze ontdekking van het afgelopen jaar was de olijfolie, die de Vordy’s maken met de olijven van de verspreid over hun domein groeiende oude bomen. De olijfolie van koude persing is bijzonder delicaat. We deden ter gelegenheid van ons jubileum een flesje cadeau aan onze wijnabonnees, maar de olie is ook te koop via de webshop.

Wijnen

De wijnen van Domaine Vordy zijn goed vertegenwoordigd in ons assortiment. Naast twee witte zijn in totaal vier rode en de rosé bij ons verkrijgbaar. En natuurlijk de Cuvée Musique, een unieke set wijnen van de druiven afkomstig van de oude Carignanstokken. Een van de twee wijnen uit de set is gerijpt in een cuve waarbij klassieke muziek werd afgespeeld tijdens de rijping. Het smaakverschil tussen beide wijnen is verrassend.

Kennismaken met een doorsnede van de wijnen van dit huis? Bestel de wijnmakersbox van september. Een rijke rode wijn van het domein proeven? Bestel de Françoise, in het filmpje geïntroduceerd door Justine en Thibaut.