Pittige tijden in wijnland

De wijntour van dit voorjaar brengt ons achtereenvolgens in de Bordeaux en de Luberon.

Zo bezoeken we het domein van de Famille Banton voor het eerst na de kennismaking op de Millesime Bio eerder dit jaar. De ontvangst is allerhartelijkst. Na een tour door de cave proeven we prachtige rode wijnen, elk met een eigen verhaal.
Tussen de regels door wordt duidelijk, dat er grote zorgen zijn, klimatologisch en economisch.
Warmte in combinatie met regenval maakt, dat meeldauw huishoudt in de regio. Eerder op de dag van ons bezoek zagen en roken we, dat er volop wordt gespoten bij domeinen in het gebied.


Wijnmaker Benjamin Banton heeft hier een dubbele uitdaging. Hij werkt gecertificeerd biodynamisch in de wijngaard, en gebruikt er dus geen chemicaliën om de schimmels te bestrijden.
Daar komt bij, dat de vraag naar wijn wereldwijd terugloopt. Voor ons vertrek lazen we al in de (vak)media, dat juist in de regio Bordeaux wijnmakers noodgedwongen een deel van hun wijngaarden rooien, omdat ze de wijn niet kwijt raken. Rond St. Emillion (waar de familie Banton haar 4 hectare tellende domein beheert) valt dit nog mee, maar het drukt de stemming ook hier.

In de oude cementen curves van de familie Banton is een systeem aangebracht, waarmee de temperatuur kan worden gereguleerd

Meer klimatologische ontwikkelingen

Verder rijdend naar de Luberon bezoeken we François Busi van Domaine Alloïs en Serge Seignon van Château Les Edyins. Na een warme start van het jaar – en daardoor al ver uitlopende wijnranken – sloeg de vorst toe. Busi verloor er 3,5 ha wijngaarden door, bij Seignon zijn maar liefst 8 ha (meer dan de helft van zijn domein) beschadigd geraakt. Het is afwachten wat dit voor de oogst betekent.
Busi, al eerder kampend met de klimatologische ontwikkelingen (aan “zijn” kant van de vallei veroorzaakt de hitte van de afgelopen jaren zo’n grote droogte, dat de rijping van de druiven onder druk staat) heeft al maatregelen getroffen: hij ontwikkelde een nieuwe lijn van zes lichte wijnen onder de noemer “de Legendewijnen”. Verder onderzoekt hij de mogelijkheden voor verbreding van zijn productie met olijfolie of noten.
Seignon relativeert de ernst van de ontwikkelingen voor zijn domein. Toch rekent hij voor, dat hij door de klimatologische ontwikkelingen in de afgelopen 6 jaar evenveel oogst is verloren als in de bijna 20 jaar ervoor.

De oude wijnranken bij de cave van Château Les Eydins geven een mistroostige aanblik: van de schaarse uitlopers is een deel ingedroogd door de vorst.

Intussen, aan de proefbalie

Merken we iets van de tegenslagen als we de wijnen proeven? Nee, integendeel zelfs. Een goede wijnmaker verliest zijn kunde niet. De Legendewijnen van Busi zijn heerlijk, en jaargang 2023 van Seignon’s Inspiration verrast ons bijzonder aangenaam, terwijl alle recente jaargangen van de overige wijnen van constante kwaliteit zijn.