Aspergesoufflé met gerookte zalm

Tot eind juni is het verkrijgbaar: het witte goud. En daar willen we natuurlijk nog even van profiteren.
We verwerkten de geliefde groente met z’n bijna-klassieke kompaan zalm in een van onze huisklassiekers: een soufflé.
Heerlijk met licht geroosterd brood en een salade met zachte smaken.

Ingrediënten

(2 personen, hoofdgerecht)

3 ons asperges, geschild, houten uiteinden verwijderd

2 sjalotten, gesnipperd

ca 30 gram boter

3 eieren

1 ons gerookte zalm

ca 2 el bloem

evt. melk

zout en witte peper

Bereiden

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een middelgrote (ca 20 cm doorsnede) of 2 kleinere soufflévormen (ca 15 cm doorsnede) in.
Splits de eieren en klop de eiwitten stijf. Roer de dooiers los in een kleine kom. Breng water aan de kook in een brede pan of aspergepan en kook de asperges er in ca 10 minuten beetgaar in. Schep ze uit de pan en snijd ze in stukjes van ca 4 cm. Bewaar het kookvocht.
Smelt de boter in een koekenpan of kleine braadpan en fruit de sjalotjes er op laag vuur in zacht. Voeg de bloem toe en roer tot je een gladde, dikke pasta hebt. Voeg nu scheut voor scheut het kookvocht toe en roer steeds totdat de massa zacht is. Ga door tot je een saus hebt met de dikte van griekse yoghurt. Schep wat van de saus bij de eidooiers en roer dit goed om. Breng dit mengsel over in de koekenpan en roer totdat je een gladde massa hebt. Voeg de asperges en de zalm toe en roer goed mee. Breng op smaak met zout en peper. Schep tenslotte de eiwitten er snel door.
Breng dit over in de souffléschaal of -schalen. Schuif ze in de oven en bak gedurende ongeveer 25 minuten af. Open de oven de eerste 20 minuten niet.

Heerlijk met een een subtiel-frisse witte wijn, zoals de Les Chênes van Domaine du Grës Vaillant.