Onze Wijnmaker

Famille Banton

Famille Banton

In 1850 verwierf de uit de Ardèche afkomstige Joseph Banton een wijngaard van 100 hectare in Algerije.  Ruim een eeuw later dwongen de gewapende conflicten in dat land de wijnmakersfamilie te verkassen naar Frankrijk. In de buurt van Narbonne werd een 90 hectare tellend domein gevonden. 

In 1996 konden de ouders van de huidige wijnmaker Benjamin Banton,  Bernard en Nicole, het 4 hectare tellende grand-cu domein Château La Rose Beauséjour  bij St. Emillion overnemen. 

Sinds Benjamin en zijn vrouw Marie de leiding over het domein hebben overgenomen zijn ze zich meer en meer gaan oriënteren op duurzame manieren van wijnbouw en wijnmakerij. Op het domein wordt biologisch gewerkt, en de conversie naar biodynamie is gaande.

Kennismaking

Wij raakten min of meer toevallig met de enthousiaste vertegenwoordiger van het domein aan de praat tijdens een ‘soirée’ voorafgaand aan de Millésime Bio 2024 in Montpellier.  We proefden een serie van hun wijnen, wit, rosé en meerdere rode. Alles sprak aan.
Zoals gebruikelijk vroegen we om een proefdoos, om de wijnen in Den Haag opnieuw te proeven. Alle wijnen bevielen opnieuw, de rode grand cru Château la Rose Beau Séjour sprong eruit. We besloten de samenwerking met de familie Banton te starten met deze wijn.

De wijnen van Famille Banton in ons assortiment: