Kies uw wijn regio

Domaine Le Fief Noir
Vins Nicolas Mailet
Château Rochecolombe
Clos de la Molénie
Château Moulin Caresse
Domaine de Herrebouc
Domaine Vordy
Château Les Eydins
Domaine Allois
Domaine du Grès Vaillant
Domaine Mittnacht-Frères

Onze Wijnmakers

Laurent Maffeis en Aigline de Causans - Domaine du Grès Vaillant
Laurent Maffeis

Tijdens de Millesime Bio 2020 maakten we kennis met Aigline de Causans en Laurent Maffeis, de jonge wijnmakers van een bijzonder bedrijf: Domaine du Grès Vaillant. Pas sinds een aantal jaar staan zijn aan het roer van het 7 ha. tellende domein aan de voet van de Pyreneeën. Het domein, ooit gesticht door Benedictijner monniken, ligt op ongeveer 300 meter hoogte temidden van bossen, prairies en stroompjes. De klimatologische omstandigheden zijn uniek.

Alexis Soulas en Dominique Sirot - Le Fief Noir
Le Fief Noir

Het verhaal van oenologen Dominique Sirot en Alexis Soulas laat mooi zien waar “Volg je dromen” toe kan leiden, Beiden werkzaam op Corsica kwamen ze met elkaar aan de praat over ieders grote droom, en deze bleken te matchen: "Mooie Loirewijnen maken". De droom volgend bezochten ze in 2012 het ca. 20 ha. grote Domaine des Chesnaies en maakten kennis met de wijnmaker. Ze kregen de kans het domein over te nemen en maken er nu met grote passie de wijnen die zo goed gedijen op dit terroir: wijnen van de Chenin druif en de Cabernet Franc

Carine Fitte en Helene Archidec - Domaine de Herrebouc
Domaine de Herrebouc

Domaine du Herrebouc is gelegen in de Gers, in het Zuid-Westen van Frankrijk. Het telt 18 ha. wijngaarden en 50 ha. overige (veld)gewassen, wat een mooie biodiversiteit oplevert. Het domein is al sinds 2010 biologisch gecertificeerd. We ontmoetten wijnmaakster Hélène en Carina op de Millesime Bio van 2020 en proefden er al hun wijnen. Volgens goed gebruik maakten we de afspraak dat de wijnen ook naar Nederland zouden worden gestuurd om ze nogmaals te kunnen proeven.

Kim en Sylvain Destrieux - Clos de la Molénie
Clos de la Molénie

Tijdens de Coronapandemie moest ook de Millesime Bio in 2020 geloven aan een online variant van hun jaarlijkse event. Na enige aarzeling logden we in: werkt dat wel, zo’n online ontmoeting? Onze scepsis verdween snel. We maakten één afspraak, met Sylvain Destrieux van Clos de la Molénie in de Bordeaux. Het recent gestarte domein zou de eerste wijnen nog gaan bottelen, de afspraak over toezending van een proefbox werd gemaakt. We proefden de wijnen thuis en selecteerden er voor de eerste zending meteen vier. Wat een elegantie en finesse!

Pierre, Paule en Marc Mittnacht -Domaine Mittnacht-Frères
Domaine Mittnacht-Frères

Op nog geen half uur rijden van Colmar, in het dorp Hunawihr, ligt het 11 ha. tellende domein van de familie Mittnacht-Frères. De familie maakt er sinds 1963 wijn, en doet dat sinds 20 jaar overtuigd biologisch en biodynamisch.  Op dit moment werken Marc en Paule Mittnacht en hun zoon Pierre samen op het domein

François Busi - Domaine Alloïs
Francois Busi.2.zw-w

In de prachtige heuvels van de Provence, tussen de Luberon en de Mont Ventoux liggen de wijngaarden van Domaine Alloïs. Afkomstig uit Italië heeft zijn familie de landerijen er gedurende 3 generaties bewerkt. Sinds 2008 maakt François Busi er 2008 wijn.

Nicolas Maillet - Vins Nicolas Maillet
Nicolas Maillet

Wijnmaker Nicolas Maillet is de vierde generatie wijnmakers op het domein. Werden de wijnen tot 1928 al gemaakt in de kelders van het domein, vanaf dat jaar werd de wijn naar de coöperatie gebracht.

Nicolas wilde een goede opleiding voor hij het domein van zijn vader overnam, en alzo geschiedde: hij behaalde diploma's als landbouwkundig ingenieur en oenoloog in Frankrijk en deed vervolgens internationaal praktijkervaring op door op wijngaarden in o.a. de VS, Argentinië, Spanje.

Roland Terrasse - Château Rochecolombe
Roland Terrasse

Château Rochecolombe is geworteld in de kennis en ervaring van vier generaties wijnbouw. In 1925 nam de Belgische muzikant en kunstenaar Robert Herberigs het kasteel Rochecolombe als tweede woning aan. Het was op dat moment een abrikozenboomgaard met enkele percelen wijndruiven. Direct na WO II neemt zijn oudste zoon Gilbert met zijn vrouw het domein over en maakt er een Côtes du Rhône bedrijf van. Eerst gaat de wijn nog naar de coöperatie, maar na 15 jaar neemt Herberigs de productie volledig in eigen hand.

Serge Seignon -Château Les Eydins

Serge Seignon van Château Les Eydins in de Luberon (Provence) is een van de wijnmakers van het eerste Mme-Bouquet uur. We bezoeken het domein al in 2008 voor het eerst: een op het eerste oog onopvallend bedrijf omringd door de lavendelgeur van het schitterende middeleeuwse stadje Bonnieux. We zijn dan al onder de indruk van de biologische wijnen die Seignon hier maakt.

Thibaut Vordy - Domaine Vordy

In een van de mooiste dorpen van Frankrijk, Minerve, bouwden Hélène en Didier Vordy vanaf 1990 hun bestaan op als wijnmakers op  een 20 ha. tellend domein.  Met typische Minervois druiven als de Carignan (van meer dan 100 jaar oude stokken), Grénache, Syrah en Mourvèdre maken ze unieke, bijzonder levendige, vrolijke wijnen. Intussen zwaait zoon Thibaut de scepter over het domein, en hij heeft een aantal vernieuwingen in het wijnmaken doorgevoerd.

Château Moulin Caresse
Château Moulin Caresse - Famille Deffarge

In de Bergerac, in het hart van de appellation Montravel, liggen de wijngaarden van Château Moulin Caresse. Het domein kent verschillende typen terroirs: die met kleiachtig-kalkhoudende voor de rode druiven en een plateau van zand-lemen bodems met ijzerhoudende klei en kalksteenrotsen met vuursteen voor de witte druiven.